Praten over het recht met vluchtelingen

Het is de Week van de Rechtspraak! Tijdens deze week bezoeken rechters allerlei scholen om de jeugd meer te leren over het recht. Toch ben ik tijdens deze week niet mee geweest naar zo’n scholenbezoek. Een raadsheer bij het gerechtshof Amsterdam heeft namelijk iets heel anders gedaan: hij heeft een groep Syrische vluchtelingen bezocht om hen meer te leren over het recht in Nederland. Ik ging met hem mee.

De groep die we bezochten bestond uit vluchtelingen die in Syrië rechten hebben gestudeerd of daar zelfs advocaat zijn geweest. De taalles die de raadsheer heeft gegeven ging dan ook aardig de diepte in. Zo hebben we gesproken over onze trias politica, de rechtsgang, Europees recht maar ook bijvoorbeeld over het toepassen van Syrisch recht bij een scheiding tussen twee vluchtelingen in Nederland.

6.jpg

Gedurende de taalles hebben we Nederlands met elkaar gesproken. Natuurlijk konden moeilijke vragen ook in het Engels gesteld worden, maar dat was bijna niet nodig. De leerlingen hebben heel goed Nederlands gesproken en hele goede vragen gesteld. Je kon echt merken dat deze groep mensen uit juristen bestond.

Eén iemand uit de groep heeft de toga van de raadsheer aangedaan. Toen hebben we ook meteen een foto gezien van de toga die advocaten in Syrië dragen. Wist jij dat deze toga een soort rode sjaal eromheen heeft?

Over het recht kan uren gesproken worden, de tijd vloog dan ook voorbij. Al met al was het super leuk en leerzaam om deze taalles bij te wonen.

One thought on “Praten over het recht met vluchtelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s